sobota, 22 lipca 2017

Szarlotka Magdy Konczewskiej.

Nazwa ciasta wzięła się od nazwiska autorki wypieku. :)
Pewnego pięknego dnia zobaczyłam ową Panią w programie Karola Okrasy i tak postanowiłam zrobić szarlotkę p. Magdy :D

Składniki:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
3 żółtka
300g masła
1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek)
6 białek
1,5 szkl cukru


Wykonanie

Zagniatamy: mąkę, cukier puder, żółtka i 200g masła.
tworzymy z tego kule, pakujemy do foliowego worka i wrzucamy do lodówki by się schłodziła (ok 30 minut)

Po wyjęciu kroimy w plastry i rozklejamy na blasze. (krojąc plastry będzie nam łatwiej równomiernie rozprowadzić ciasto, by wszędzie była identyczna grubość spodu:)

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i wrzucamy spód by sie podpiekł ok. 20 minut.

***
Masa z jabłek:
Jabłka obieramy, kroimy drobno i wrzucamy do garnka z resztą masła.
Najlepiej jest na średnim ogniu pod przykrywką to potrzymać, dzięki temu szybciej zmiękną i się nie przypalą. Całość musimy rozgnieść na paćkę:)
Studzimy.

ciasto po wyjęciu z pieca także trzeba ostudzić.

Z białek ubijamy pianę, gdy będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy.

układamy na ostudzonym spodzie jabłka, na to pianę i wrzucamy do pieca rozgrzanego na 170 stopni. (pieczemy ok 15 minut) Obserwując czy piana nie jest już surowa :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz