piątek, 7 lipca 2017

Rogale.


Składniki:

1 kg. mąki
cała kostka drożdży (10 dkg)
1 1/2 margaryny
cukier waniliowy
3 jajka
1/2 szkl cukru
1 szkl. mleka

Wykonanie:

Drożdże z cukrem i cukrem waniliowym rozcieramy.
Podgrzane mleko dolewamy do drożdżowej "ciapki"
Wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
Dolewamy powoli roztopioną margarynę.
Na koniec mąka. Musi wejść cały kilogram. Przy tych proporcjach idealnie się to sprawdzi.

Całość zagniatamy.
Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

JAK SKŁADAĆ ROGALE:

Dzielimy ciasto na 4 porcje.
Każda z porcji wałkujemy tworząc koło.
Każde powstałe koło dzielimy nożem na krzyż, potem następne linie prowadzimy tak by całość podzielić na ok 8 kawałków.
Na każdej szerszej części powstałych trójkącików nakładamy dowolne nadzienie ok. 1 mała łyżeczka będzie wystarczająca (nutella, dżem)
Składamy zaczynając od najszerszej części trójkąta. Zakłądamy rogi do środka, i rolujemy do najcieńszej części.

Można posmarować powstałego rogalika białkiem.

Piec ok. 15 minut jeśli piekarnik był już nagrzany.
Najważniejsze to pilnowac czasu - do zarumienienia się rogali niż sugerować się podanym czasem. (mi wychodzi różnie, czasem siedzą krócej, czasem dłużej :):) )
Temperatura ok 200°C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz