wtorek, 11 lipca 2017

Pieczone pierogi z mięsem.


Składniki

ciasto:
  • mąka (ok. 0,5 kg)
  • drożdże (cała kostka)
  • olej 1/2 szkl.
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • mleko 1/2 szkl.
  • sól
  • 1 łyżka cukru

Farsz:
  • filet z kurczaka (1 lub 2 cycki :D )
  • kukurydza w puszce
  • pieczarki (ok. 500g)
  • cebula biała 1
  • łagodny keczup
  • żółty ser
  • papryka czerwona
  • przyprawa GYROS (pół paczki)

Wykonanie.

CIASTO:
Drożdże z cukrem rozgniatamy aż całkowicie się rozpuszczą.
Dodajemy mleko, 1 łyżkę mąki i mieszamy.
Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Gdy podrośnie dodajemy resztę składników płynnych, na koniec dosypujemy mąkę.
Z mąką jest tak, że w przepisie miał byc 1 kg. ale gdybym tyle dodała to ciasto byłoby jak kamień :D
Więc mi zeszło ok  0,5kg. Niech więc każdy sam dozuje ten produkt do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta nadajacego się do lepienia pierogów.

FARSZ:
Filet kroimy w kosteczkę i zasypujemy połową przyprawy do gyrosa.
Smażymy na odrobinie oleju.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy mięso przestygnie dodajemy dwie łyżki keczupu i wszystko dokładnie mieszamy.

Cebulę pokrojoną w kosteczkę delikatnie podsmażyć i dodac do mięsa.
Pieczarki pokrojone drobno tak długo trzymamy na patelni aż stracą na objętości. (jesli nadal będzie zbyt dużo wody, to starajmy się dodawać pieczarki do mięsa bez tego soku)

Dorzucamy kukurydzę i pokrojoną drobniuteńko paprykę czerwoną.
***
Ciasto jeśli już porządnie wyrosło dzielimy na kawałki i wałkujemy na placki.
Wycinamy tak jak na pierogi tradycyjne ;);)
Pakujemy łyżkę farszu i posypujemy w środek startym serem.

Układamy na blaszce ile się zmieści. W tym czasie podrosną lekko, trzeba zwrócić uwagę na to czy przypadkiem się nie rozkleiły ;)

Piec ok 180-200 °C
przez 20 minut.
Po prostu do momentu aż zobaczymy że są podrumienione.

Można jeść na zimno jak i na ciepło.

(myślę sobie by przy następnej okazji zrobić farsz z mięsem mielonym doprawionym czerwoną papryką ostra i słodką w proszku. Coś podobnego do burito, którym podzielę się w najbliższym czasie )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz