sobota, 1 lipca 2017

Krokiety z grzybami i serem.



SKŁADNIKI

Ciasto:
1 szkl. mleka
2 szkl. mąki
2 jajka
woda ok. 1 szkl.(do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tak by łatwo było rozprowadzać ciasto na patelni)
szczypta soli.



Farsz:
500g pieczarek
ser żółty
2 cebule
sól, pieprz
odrobinę ostrej papryki w proszku

Panierka:
jajko
bułka tarta

WYKONANIE

Ciasto:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Wody dolewać tyle, by konsystencja była odpowiednio płynna.

Smażyć placki na odrobinie oleju.
W miarę duże.

Farsz:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto.
Pieczarki poddusić by zmniejszyły objętość i pozbyły się wody.
Wszystko dodać razem.
Posolić, doprawić wedle uznania.
Na koniec dodać starty ser.

Do placków nakładamy farsz. (składamy w kopertę lub rolujemy :))
Maczamy placek kolejno w jajku wcześniej roztrzepanym na osobnym talerzyku, potem przerzucamy do tartej bułki.

Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz