sobota, 17 grudnia 2016

Ciastka korzenne.



Składniki:
0,5 kg mąki
250 gram cukru pudru
2 łyżki kakao
1 płaska łyżka sody
2 łyżki przyprawy korzennej
3 łyżki miodu
pół kostki masła
2 duże jajka
pół kostki drożdży

  • Masło rozpuszczamy z miodem w rondlu. Gdy odrobinę przestygnie, dodajemy drożdże i odstawiamy by porządnie przestygło.
  • Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Na koniec dodajemy jajka.  
  • Do powyższej suchej części dolewamy przestudzoną mieszaninę z miodem.
  • Ugniatamy na jednolita masę. 
  • Wałkujemy, wycinamy itd itp.
  • Piec w 200°C. Początkowo ok. 8-10 minut. Następne porcje, jak piekarnik już się porządnie nagrzeje można piec krócej.
 :D Moje nieudolne malowanie na ciastkach.
Nie trzeba czekać by zmiękły, bo właściwie od razu są idealne do jedzenia.
Taka magia tych ciasteczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz